20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 91 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 6 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 92 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському напрямку противник нарощує військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Карповичі, Прогрес Чернігівської області; Чернацьке, Яструбщина, Уланове Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив 5 атак в районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище Харківської області. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Глибоке, Лук’янці, Огірцеве, Вовчанськ, Вільча, Липці, Слобожанське, Сосновий Бір, Українське Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Синьківка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 6 атак в районах населених пунктів Макіївка Луганської області та Торське Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Роздолівка, Григорівка, Богданівка, Калинівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Дружба, Часів Яр Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 22 атаки в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Уманське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Стара Миколаївка, Новогродівка, Новопокровське, Нетайлове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, південно-західніше Новомихайлівки та Солодке Донецької області, де ворог 3 рази намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 8 разів атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог протягом доби наступальних дій не вів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Качкарівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 зенітно-ракетному комплексу, 1 радіолокаційній станції та 17 районах зосередження особового складу противника.

 

 

20:10 Обіцяні Євроунією 3 млрд євро від російських активів на рік – "майже ніщо", вважає міністр юстиції України Денис Малюська. За його словами, такий обсяг коштів є недостатнім для Києва, оскільки "потрібні сотні мільярдів, щоб виграти війну". Втім міністр зазначив, що ініціатива ЄУ є хорошим першим кроком.

 

 

19:35 Байден підписав указ про виділення Україні військової допомоги на 400 мільйонів доларів, повідомляє пресслужба Білого дому.

 

 

19:20 Супутникові знімки показують, де може зберігатися російська ядерна зброя в Білорусі, пише The New York Times. Видання повідомляє, що майданчик для зберігання російської ядерної зброї розташований за приблизно 180 кілометрів на північ від кордону з Україною – неподалік міста Осиповичі. Нові конструкції, будівництво яких виявили на супутникових знімках біля Осиповичів, мають особливості, унікальні для ядерних сховищ усередині Росії. Як зазначає видання, для захисту майданчика також було розгорнуто систему протиповітряної оборони.

 

 

18:45 Канадський виробник бронемашин Roshel планує розгорнути виробництво бронетехніки в Україні, повідомив генеральний директор компанії Роман Шимонов. За його словами, зараз в Україні працює кілька сервісних центрів, які обслуговують бронемашини Roshel, котрі використовують Сили оборони. У компанії розраховують, що локалізація виробництва в Європі значно спростить логістику та вихід на нові ринки.

 

 

18:10 США оголосять сьогодні про новий пакет військової допомоги на 400 мільйонів доларів, пише Politico. Згідно з джерелами видання, пакет передбачатиме передання Україні зброї, що вже є на складах США, та міститиме додаткові ракети до систем Patriot, зенітні ракети Stinger, бойові машини Bradley, бронемашини MRAP, протитанкові комплекси Javelin та інші боєприпаси.

 

 

17:35 Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення безпекової угоди, повідомляє пресслужба Офісу президента. Зазначається, що сторони обговорили текст проєкту угоди, торкнулися окремих положень та домовилися про наступний раунд переговорів.

 

 

17:00 Всі наступальні атаки росіян на півночі Харківщини відбито, втрат території не допущено, повідомив керівник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Синєгубов радить мешканцям прилеглих до кордону територій евакуюватися.

"Ворог розпочав нову хвилю наступальних дій на півночі Харківщини. Це населені пункти Харківського та Чугуївського району. Вовчанський напрямок зокрема. Наші бойові бригади зустріли ворога вогнем. Всі наступальні атаки відбиті. Втрат території наразі не допущено.

Ці прикордонні населені пункти знаходяться фактично в 1-2 км від кордону з Російською Федерацією. Наразі там відбуваються активні бойові дії".

 

 

16:25 Критична фаза війни настане в найближчі два місяці, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк в інтерв’ю The Economist. За його словами, російське командування розуміє, що озброєння від США тільки почало надходити на фронт, і кидає всі сили, аби вибити українські підрозділи із займаних позицій. Наразі Україна терміново потребує посилення ППО, а очікувана поставка винищувачів F-16 дасть значний "психологічний поштовх" і убезпечить від атак російських бомбардувальників. Павлюк зазначив, що російська армія наразі перевіряє стабільність наших ліній оборони, перш ніж вибрати найбільш прийнятний напрямок для наступу – однак, на думку генерала, Росія надалі зосереджуватиметься на Луганській та Донецькій областях, на які припав основний тягар війни.

 

 

15:50 Росія почала нову хвилю наступальних дій на Харківщині, заявив Зеленський.

"Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем".

 

 

15:15 Кілька безпілотників Головного управління розвідки Міноборони України атакували нафтопереробний завод у Калузькій області Росії, повідомило джерело  у розвідці. Близько першої години ночі кілька потужних вибухів пролунали у Дзержинському районі неподалік станції Полотняний завод. Калузький НПЗ українська розвідка уже атакувала 15 березня 2024 року.

 

 

15:00 Російські війська намагаються створити буферну зону на кордоні в Харківській області, передає Reuters з посиланням на високопоставлене джерело в українській армії: росіяни просунулися приблизно на кілометр углиб від кордону в районі Вовчанська; метою РФ, на думку джерела, є відкинути українські сили на 10 кілометрів від кордону.

 

 

14:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

9 травня 2024 року в Росії відзначали "День перемоги" на честь перемоги Росії над нацизмом у "великій вітчизняній війні". Головний парад відбувся в Москві під головуванням президента Путіна після його інавгурації, що відбулася 7 травня. Паради до "Дня перемоги" були скасовані у 24 містах, переважно у прикордонних з Україною регіонах, ймовірно, через низький рівень безпеки (в 2023 році парад було скасовано у 21 місті).

Хоча було відновлено проліт дев'яти літаків СУ-30СМ і МіГ-29, а також шести штурмовиків СУ-25, московський парад був менший у масштабах і в ньому було представлено менше сучасної військової техніки порівняно з довоєнними парадами.

З 30 підрозділів на параді понад дві третини були з військових академій, молодіжних та ветеранських організацій. На параді також були присутні підрозділи внутрішньої безпеки і служби з надзвичайних ситуацій. Загалом у параді взяли участь 9000 курсантів, ветеранів і військовослужбовців. Це порівнянно з 8000 у 2023 році, але менше, ніж на параді 2021 року до початку війни в Україні, де було 11 000 учасників.

Хоча на параді був представлений 61 військовий транспортний засіб, на ньому не було важкої бронетехніки або гусеничної військової техніки. Єдиним присутнім основним бойовим танком був церемоніальний танк Т-34 часів Другої світової війни, який традиційно розпочинає парад. Це контрастує з московським парадом 2020 року, який включав 20 основних бойових танків.

• Через значні втрати російського особового складу і техніки в результаті війни в Україні Росія не мала можливості використовувати паради для демонстрації військової сили.

 

 

14:05 Президент Словацької Республіки Зузана Чапутова прибула до Києва з прощальним візитом, повідомив її прессекретар.

 

 

13:20 На вовчанському напрямку в Харківській області приблизно о 05:00 відбулася спроба прориву противником української лінії оборони під прикриттям бронетехніки, повідомляє Міноборони України. Станом на цей момент ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності.

 

 

13:00 Нині з 09:00 до 16:00 перед пунктом пропуску "Долгобичув-Угринів" на польському кордоні проходить одноденний страйк на вантажних напрямках, повідомляє Державна митна служба України. На пасажирському напрямку автомобілі та автобуси переміщатимуться безперешкодно.

 

 

12:50 Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджає про посилення ворожих інформаційно-психологічних кампаній, спрямованих на дестабілізацію та розкол суспільства, і просить не піддаватися маніпуляціям, зберігати єдність і підтримувати одне одного.

 

 

12:30 Під час війни більшість українців воліють демократичну систему, а не сильного лідера, свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології: у грудні 2023 року більшість (59%) українців відповіли, що Україні демократична система важливіша, а 32% – що Україні важливіше мати сильного лідера. В жовтні 2020 року 54% надавали перевагу сильному лідеру і 31% – демократичній системі.

 

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 74 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 135 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Сьогодні з 06:00 до 07:00 на запит України вже здійснювалося аварійне постачання електроенергії від Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго.  Залучення аварійної допомоги передбачається й у години вечірнього максимуму споживання електроенергії.

 

 

11:20 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі діють графіки відключень для всіх споживачів у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. З 18:00 четверга до 07:00 п’ятниці в усіх регіонах, крім Херсонської області, застосовувалися обмеження промислових споживачів. Електропостачання побутових споживачів не обмежувалося.

 

 

11:15 Минулої доби потреби споживачів покривалися власною генерацією, комерційним імпортом та аварійною допомогою з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго. Сумарний обсяг екстреного постачання становив близько 3% від добового споживання електроенергії. У денні години Україна на запит Польщі в екстреному порядку отримувала надлишки електроенергії.

 

 

11:05 Президент України Володимир Зеленський не втратить свою легітимність після закінчення його п’ятирічного строку повноважень 21 травня, його повноваження триватимуть до обрання наступного голови держави, пояснив міністр юстиції України Денис Малюська:

"Повноваження Президента тривають до обрання наступного. Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти, до чого придертися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови, – то він це знайде. Тому варто очікувати багато шуму і крику, особливо базуючись на тому, що автори-розробники Конституції мало вірили в реалістичність повномасштабної війни за участю України і тому досить незграбно повелись стосовно відповідних норм, які прописані в Конституції.

Звернення [до Конституційного Суду] означає, що питання є, і є сумніви – вони обґрунтовані, і нам потрібен цілий авторитет Конституційного Суду, який би цю ситуацію врегулював. Враховуючи комунікаційну і безпекову ситуацію в країні, офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність Президента було б величезною помилкою. Тому я думаю, що зараз немає сенсу звертатися до Конституційного Суду. Колись десь – можливо, було б, але, знову ж таки, не на даному етапі".

 

 

10:40 Вночі російські війська вдарили по Харкову ракетою С-300, повідомив міський голова Ігор Терехов. В результаті удару по приватному сектору постраждали дитина віком 11 років та 72-річна жінка, горіли три будинки, два з них зруйновані повністю, один – частково. Загалом ушкоджень зазнали 26 будинків.

 

 

10:25 Ізраїль готовий самостійно воювати в Секторі Гази навіть без військової допомоги з боку США, заявив ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу, зазначивши, однак:

"Я знаю Джо Байдена багато років – 40 років і більше. Ми часто домовлялися, але в нас були й розбіжності. І ми змогли їх подолати. Я сподіваюся, що ми зможемо подолати їх і зараз".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

217,6% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  82,5% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

278,2% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

402,0% артилерійських систем (з них 7,8% за минулий тиждень),

 95,3% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 56,5% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни застосували десять ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» із території тимчасово окупованого Криму та дві зенітні керовані ракети С-300/С-400 із Бєлгородської обл. у напрямку Харківщини. В результаті бойової роботи підрозділами мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України знищено всі десять ударних БпЛА у межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

За минулі сім днів було збито 95 із 101 (91%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін використав свою промову з нагоди "Дня перемоги" 9 травня, щоб підтвердити своє переконання, що Захід намагається стерти внесок Радянського Союзу в перемогу над нацистською Німеччиною під час "великої вітчизняної війни" (Другої світової війни), що лежить в основі ворожого сприйняття Заходу Росією.

• Путін скористався нещодавньою зустріччю з командувачами кількох фронтових російських з'єднань, щоб показати себе поінформованим і ефективним верховним головнокомандувачем збройних сил Росії, обізнаним з тонкощами ситуації на фронті і залученим до пошуку рішень проблем, які турбують російські війська.

• На параді до "Дня перемоги" Путін оточив себе низкою іноземних посадовців, ймовірно, для того, щоб позиціонувати себе як ефективного державного діяча, здатного створити коаліцію, альтернативну владним структурам колективного Заходу.

• Речниця міністерства закордонних справ Росії Захарова заявила, що молдовський уряд здійснює в Молдові "геноцид" на кшталт нацистського – помітний поворот у риториці кремлівських чиновників щодо Молдови, який, ймовірно, має на меті підготувати умови для російських спроб встановити контроль над Молдовою, а не лише над окремими її регіонами.

• Лідери прокремлівського опозиційного виборчого блоку "Молдовська перемога" взяли участь у параді до "Дня перемоги" в Москві, це ще раз вказує на те, що Кремль має намір використовувати цих діячів для дестабілізації всієї Молдови і наступу на молдовську демократію та процес вступу країни до ЄС.

• За останній місяць російські війська помітно збільшили кількість наземних атак на сході України, що, ймовірно, відображає поточну обстановку на полі бою і намір російського військового командування закріпити успіх до прибуття західної військової допомоги на фронт.

• Російські прикордонники виводять свої війська з більшої частини Вірменії, оскільки прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян продовжує стикатися з негативною реакцією всередині країни за рішення щодо Нагірного Карабаху.

• Кремль може спробувати скористатися обуренням опозиції у Вірменії, щоб покарати Пашиняна за дедалі більший відхід від Росії.

• Служба безпеки України 9 травня завдала дальніх ударів з безпілотників по російських нафтобазах та нафтопереробній інфраструктурі в Краснодарському краї та Республіці Башкортостан.

• Російські війська продовжують боротися з порушенням дисципліни у своїх лавах, деякі російські солдати, за повідомленнями, вбивають інших членів своїх підрозділів.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 6 ракетних та 80 авіаційних ударів, здійснив 127 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну – задіяли 10 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України всі ударні БпЛА було знищено.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Білопілля, Костянтинівка, Садки Сумської області; Веселе, Вовчанськ, Вовчанські Хутори Харківської області; Лиман, Верхньокам’янське, Дружба, Спірне, Калинове, Уманське, Богоявленка Донецької області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 13 атак в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районах населених пунктів Новосадове, Торське Донецької області; Серебрянське лісництво Луганської області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 21 атаку в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Роздолівка, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 28 атак в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Сокіл, Новоселівка Перша, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 7 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 19 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, 2 рази безуспішно атакував позиції наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 1 радіолокаційній станції, 2 складах боєприпасів, 1 засобу протиповітряної оборони та 17 районах зосередження особового складу противника.

10.05.2024