У Вірменії порушено справи проти військовиків, які долучилися до протестів.

Йдеться про антиурядові протести, які виникли в процесі делімітації вірмено-азербайджанського кордону.

 

 

Слідчий комітет Вірменії повідомив про порушення кримінальних справ проти військовиків, які долучилися до протестувальників у селі Кіранц Тавуської області. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am з покликом на заяву Слідчого комітету Вірменії в соцмережі Facebook. Кількість військовиків у повідомленні вірменського СК не уточнюється.

 

«26 квітня 2024 року біля 23:30 після вивчення відеоматеріалів, які циркулюють у мережі, стало зрозуміло, що в той же час група військовослужбовців з військової частини N міноборони Вірменії долучилася до об'єднаних з політичних причин демонстрантів, які зібралися на дорозі Кіранц-Воскепар Тавуської області, заявивши, що вони склали свою зброю, маючи на увазі відмову від виконання певних обов'язків військової служби, і з цього моменту, фактично припинивши їх виконання, приєдналися до демонстрантів», – йдеться в заяві Слідчого комітету Вірменії.

 

За цим фактом у слідчому управлінні з особливо важливих справ головного військового слідчого управління Слідчого комітету було розпочато кримінальне провадження за ознаками 1 та 2 пунктів 2-ої частини 529 статті, 1 та 2 пунктів 2-ої частини 46-529 статті кримінального кодексу Вірменії.

 

З повідомлень вірменської преси стало відомо, що до протестувальників, які перекрили автотрасу в Грузію на ділянці села Кіранц на кордоні з Азербайджаном, приєдналися близько 20 військовослужбовців.

 

Акції протесту проти політики прем’єр-міністра Вірменії Ніколи Пашиняна, зокрема щодо відносин з Азербайджаном, процесу делімітації вірмено-азербайджанського кордону, передачі азербайджанській стороні сіл у Тавуській області Вірменії, проходять у республіці з 20 квітня.

 

9 квітня міжурядові комісії Вірменії й Азербайджану з питань делімітації державного кордону погодили розмежування кордонів на кількох дільницях. Азербайджан має отримати чотири села, які входили до Азербайджанської РСР до розпаду СРСР. Згода влади Вірменії передати Азербайджану частину територій у Тавуській області, включаючи населені пункти, викликала протести та блокування доріг у різних реґіонах країни.

27.04.2024