764-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 4 ракетні та 77 авіаційних ударів, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Бобилівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Леонівка, Сеньківка Чернігівської області; Клюси, Сергіївка, Сімейкине Сумської області; Ветеринарне, Висока Яруга, Красне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Борова Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки противника в районах населених пунктів Терни Донецької області та Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Ямполівка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області та Терни¸ Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Часів Яр, Новий, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка, Залізне, Андріївка, Диліївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 1 атаку в районі населеного пункту Семенівка Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине, Уманське, Бердичі Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Семенівка, Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, де ворог 13 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Антонівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Георгіївка, Парасковіївка, Костянтинівка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 8 разів атакував позиції наших захисників в районах Роботиного, північно-західніше Вербового та північніше Приютного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я, Новоданилівка, Щербаки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 1 атаку позицій наших військ на лівому березі Дніпра. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Іванівка, Новоберислав та обласний центр Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану ракету.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 4 пунктах управління, 4 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів противника.

 

 

19:45 Учасники ініціативи Чехії з закупівлі артилерійських снарядів для України підписали угоду, в межах якої Київ отримає мільйон боєприпасів, пише Corriere della Sera з посиланням на джерела. Спочатку передбачалося, що буде закуплено 800 тисяч снарядів: 500 тисяч для найбільш калібру 155 мм і ще 300 тисяч для 122 мм, але чеські урядовці знайшли ще 200 тисяч снарядів. За даними видання, Україна може отримати перші партії боєприпасів не у червні, як раніше публічно заявляли в чеському уряді, а вже у квітні.

 

 

19:10 РФ готується до нового наступу у травні-червні, ми не готові до цього, – заявив Зеленський в інтерв’ю CBS News. Найнебезпечніша ситуація, за словами Президента, на сході України, але Сили оборони її стабілізували, "наскільки це можливо", зважаючи на дефіцит зброї. Зеленський додав, що наразі стоїть питання, що потрібно Україні, щоб не втрачати території зараз.

 

 

18:35 Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конґресу США Майком Джонсоном, повідомляє пресслужба Президента. Зеленський наголосив, що швидке ухвалення допомоги для України критично важливе. Сторони також обговорили необхідність якнайшвидшого перекриття джерел, з яких Росія фінансує війну, та використання заморожених російських активів на користь України.

 

 

18:00 5-7 систем Patriot від США розблокували б небо для українського наступу, заявив Зеленський. Президент наголосив, що для України потрібно далекобійні ракети та більше систем Patriot.

"Ми вдячні за все Сполученим Штатам, за велику допомогу для нас. Але один дуже серйозний момент — системи Patriot, розташовані в нас, прийшли не зі Сполучених Штатів. Кошти — 1,5–2 млрд доларів, — виділялися на ці системи та снаряди до них, але самі системи прибули з різних держав. Гроші ніколи до нас не заходили".

 

 

17:25 У Брюсселі відбулося позачергове засідання Ради Україна–НАТО через останні російські удари по інфраструктурі, повідомляє представництво України у НАТО. Зустріч проходила у штаб-квартирі НАТО на рівні послів.

"Міністр оборони України Рустем Умєров поінформував союзників про наслідки російських атак, заходи з реагування, які вживаються Україною, та закликав держави – члени НАТО надати додаткові системи ППО та ПРО і ракети до них для того, щоб захистити українські міста і громадян".

 

 

16:40 Уряд Чехії схвалив виділення коштів у власну ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для України, повідомив премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Для України надзвичайно важливо, щоб вона знала, що додаткові боєприпаси надійдуть протягом тижнів або місяців, і могла відповідно адаптувати свою тактику".

 

 

16:05 Німеччина оголосила про нову партію військової допомоги Україні, повідомляють в німецькому уряді.

Новий пакет підтримки передбачає:
-    5 гусеничних ремонтно-евакуаційних машин Warthog;
-    9 гусеничних командних машин-всюдиходів Warthog;
-    6 машин розмінування WISENT 1;
-    2 мостоукладачі BEAVER;
-    інженерні БРЕМ Bergepanzer 2 і БРЕМ 2A1 Dachs;
-    9 мінних тралів;
-    3 автомобілі для охорони кордону;
-    6 паливозаправників Mercedes-Benz Zetros;
-    14 розвідувальних БпЛА Vector;
-    30 розвідувальних БпЛА RQ-35 Heidrun;
-    5 засобів перешкод для дронів;

 

 

15:30 Дані щодо підготовки росіян до наступу на Харків є частиною ворожої кампанії "пропаганди страху" та не відповідають дійсності, повідомив керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко. Він наголосив, що Сили оборони готові до всіх можливих загроз.

"У Росії немає ресурсів для наступу на Харків. Усі їхні байки про готовність до оточення міста розраховані на внутрішню та зовнішню аудиторію і є частиною кампанії "пропаганда страху".

Розмови про 350 тисяч військових, яких вони хочуть набрати для цієї задачі, погрози соловйова – поки лише розмови. Це ІПсО. Зараз ворог здатен лише обстрілювати і тероризувати місто, і під цей терор він адаптує наративи про наступ, який неможливий. Але ворог завжди лякає наступами, користуючись обстрілами".

 

 

14:55 Команда Міноборони зустрілась із представниками Європарламенту, повідомляє пресслужба міністерства. Заступник міністра оборони України Юрій Джигир обговорив з делегацією політичної групи Європарламенту Renew Europe потреби Сил оборони та прискорення постачання озброєння й техніки для українського війська. Заступник міністра оборони наголосив, що серед пріоритетних потреб залишаються системи протиповітряної оборони, ракети великої дальності, артилерія та боєприпаси.

 

 

14:20 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що міжурядові консультації з Польщею сприятимуть врегулюванню проблемних питань:

"Сьогодні ми провели черговий раунд українсько-польських урядових консультацій. Україна і Польща – стратегічні союзники. Маємо чітко розуміти, наскільки значущою є взаємна підтримка і потенціал нашої співпраці. Обговорили низку питань, що становлять взаємний інтерес у нашій співпраці. Приділили велику увагу складним темам: ситуація на кордоні та торгівля в агросекторі. Розуміємо, як будемо рухатися. Очікуємо на заборону Єврокомісією транзиту та експорту з Росії та Білорусі товарів, а також на узгодження нашої угоди про спільний контроль на пунктах пропуску. Розраховуємо, що сьогоднішні консультації принесуть результат, і ми знайдемо шляхи врегулювання проблемних питань".

 

 

13:40 У пункті пропуску "Угринів–Долгобичув" на кордоні з Польщею тимчасово (орієнтовно до 2 квітня) завершилося блокування руху вантажівок в обох напрямках, повідомляє Державна прикордонна служба України. На перетин кордону тут очікують 120 вантажівок.

 

 

13:30 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

•  Ініційовані російською владою управлінські ініціативи на тимчасово окупованих територіях України продовжуються. Російська академія народного господарства і державної служби відкриває магістратуру за спеціальністю "державне і муніципальне управління", яка, за словами представника вишу, надасть випускникам навички для роботи на всіх рівнях влади, в тому числі в "Донецькій і Луганській народних республіках", а також у Херсонській і Запорізькій областях. Міністр юстиції Росії Костянтин Чуйченко також оголосив, що Росія створила 58 федеральних пенітенціарних установ на тимчасово окупованих територіях України.

• Цілком ймовірно, що створення магістерської програми частково спрямоване на подолання дефіциту охочих і кваліфікованих кадрів на російських державних посадах на тимчасово окупованих територіях України. Це може бути пов'язано з планами президента Росії Путіна створити нову адміністративну еліту, як зазначено в його зверненні до нації минулого місяця, та виданням президентського указу в січні 2024 року про створення нового кадрового резерву.

• Це є ще одним свідченням русифікаторських заходів, спрямованих на приведення правової та політичної системи тимчасово окупованих територій України у відповідність до законодавства Російської Федерації. Інші подібні заходи на сьогодні включають поширення російської системи правосуддя, нав'язування російської освітньої програми, видачу російських паспортів та розбудову російської телекомунікаційної інфраструктури.

 

 

12:40 Внаслідок атаки російських військ по енергосистемі України 22 березня втрачено майже 2 ГВт доступної потужності, один-два блоки ТЕС ДТЕК почнуть працювати раніше, але загалом на відновлення потрібно 6–24 місяці або навіть більше, повідомив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук:

"Ми втратили 50% встановленої потужності. У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки в різному ступені руйнації: від повної до понад 50%... У деяких випадках потрібно будувати блоки майже з нуля".

 

 

12:20 Команда низки українських міністерств і представники профільних асоціацій під час тристоронніх переговорів Україна-Польща-Євросоюз обговорили питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи, повідомили в Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Переговори тривали понад шість годин, міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський підсумував:

"Це була складна, але відверта розмова між міністерствами та асоціаціями. Важливо, що попередньо вже обговорили варіанти вирішення, які незабаром будуть озвучені. Водночас питання складне для всіх сторін і потребує додаткового часу".

 

 

11:40 Хоч у ремонт виведено корпус ТЕС, дефіциту в енергосистемі немає, повідомили в Міненерго. Через пошкодження обладнання НЕК «Укренерго» є мережеві обмеження та, відповідно, неможливість передати необхідний для споживачів обсяг електроенергії у Харківській, Одеській областях. У цих регіонах діють графіки погодинних відключень, повідомили в Міненерго. Вчора на Хмельниччині були відключення у пікові години навантаження. У Дніпропетровській та Харківській області застосовувалися аварійні відключення.

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 119 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 178 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Графіки відключень діють лише на Харківщині, повідомили в Укренерго, але попередили, що із зростанням споживання можливе застосування обмеження на Одещині та Хмельниччині. На Криворіжжі відключення не прогнозуються.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

202,5% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

  76,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

243,1% автомобільної техніки (з них 5,1% за минулий тиждень),

355,8% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

 91,6% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 51,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50  Зранку з акваторії Чорного моря росіяни з літака тактичної авіації спрямували по Одещині керовану авіаційну ракету. Сили протиповітряної оборони збили ракету над морем, повідомили Сили оборони півдня України.

 

 

09:40 Вночі о 00:15 росіяни атакували безпілотниками типу Shahed Київський район Харкова. Пошкоджено обʼєкти цивільної інфраструктури: ресторан, магазин, офісні приміщення. У прилеглих житлових будинках вибито вікна, повідомив голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов. Постраждалих немає.

 

 

09:30 У ніч на 28 березня 2024 року росіяни завдали ракетного-авіаційного удару по Україні із застосуванням трьох крилатих ракет Х-22 та протирадіолокаційної ракети Х-31П (з акваторії Чорного моря), зенітної керованої ракети С-300 (Донеччина) та 28 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (район пусків Курська обл. РФ, мис Чауда – Крим).

Знищено 26 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131» (93%)у межах Одеської, Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

За минулі сім днів було збито 167 із 187 (89%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня оприлюднила свою 38-му доповідь про ситуацію з правами людини в Україні, підтвердивши кілька давніх оцінок Інституту вивчення війни щодо систематичних порушень Росією міжнародного права прав людини та гуманітарного права на окупованих територіях та стосовно українських військовополонених.

• Російські офіційні особи після нападу на "Крокус Сіті Холл" пов'язують США і Захід з ширшим набором "терористичних" атак проти Росії, що, ймовірно, посилить риторику про нібито західні та українські загрози, щоб генерувати більшу внутрішню підтримку війни в Україні.

• Російська влада посилює правовий тиск на мігрантів у Росії після нещодавніх пропозицій російських чиновників щодо жорсткіших заходів проти мігрантських громад у відповідь на напад на "Крокус Сіті Холл" 22 березня.

• Російські військовослужбовці з "Штурм-Z" продовжують скаржитися на погане ставлення до них з боку міністерства оборони Росії, в той час як російське міноборони прагне представити ефективність своєї системи формування сил і розподілу соціальних виплат.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 60 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 11 ракетних та 77 авіаційних ударів, здійснив 141 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок, медичні установи, автомобілі, школа, дитячий садок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну застосувавши БпЛА типу «Shahed». Дані щодо цієї атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Ветеринарне, Харків, Синьківка, Кругляківка, Борова, Новоєгорівка, Іванівка, Кислівка Харківської області; Ямполівка, Новий, Дружба, Іванівське, Бердичі, Новобахмутівка, Очеретине, Семенівка, Цукурине, Новомихайлівка, Олександропіль, Катеринівка, Єлизаветівка, Велика Новосілка, Старомайорське Донецької області.

Під артилерійським вогнем були понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 4 атаки ворога в районі населених пунктів Іванівське, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 14 атак в районах населених пунктів Бердичі, Семенівка та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Новомихайлівка, Георгіївка, де противник, за підтримки авіації, 27 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, 4 рази атакував позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області; Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби ворог здійснив безуспішну атаку позицій наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 засобу протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 3 пунктах управління БпЛА та 1 ще одному важливому об’єкту противника.

28.03.2024