805-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 121 бойове зіткнення.

Загалом ворог завдав 59 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема енергетичної.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білий Колодязь, Старий Салтів та Лук’янці Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Блешня, Михальчина Слобода та Містки Чернігівської області; Прогрес, Іскрисківщина, Басівка та Запсілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 7 атак в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 9 атак в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Новолюбівка та Серебрянське лісництво Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 21 атаку в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Андріївка, Верхньокам’янське, Новий, Іванівське та Кліщіївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Часів Яр, Дружба, Північне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Григорівка, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 35 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Нетайлове та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль, Новоселівка Перша, Карлівка та Московське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Парасковіївка та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 6 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 19 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра – здійснив 1 безуспішну атаку на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Качкарівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 3 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 8 районах зосередження особового складу противника.

 

 

20:10 Велика Британія вишле військового аташе Росії через "зловмисну діяльність", пише Reuters з посиланням на заяву міністра внутрішніх справ Британії Джеймса Клеверлі.

"Ми вишлемо російського аташе з питань оборони, який є неоголошеним офіцером військової розвідки. Ми запроваджуємо нові обмеження на російські дипломатичні візи, включаючи обмеження тривалості часу, який російські дипломати можуть проводити у Великій Британії".

 

 

19:35 Посли ЄС схвалили надання Україні коштів від заморожених російських активів, повідомляє бельгійське головування в Раді ЄС. Кошти підуть на підтримку відбудови та військової оборони України в умовах російської агресії. Рішення постпредів ще має фіналізувати Рада Європейського Союзу.

 

 

19:00 Зеленський провів телефонну розмову із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, повідомляє пресслужба Президента. За словами Зеленського, розмова з Орбаном була "тривалою і предметною". Під час розмови сторони скоординували подальші кроки для взаємовигідного вирішення всього спектру двосторонніх питань, зокрема обговорили інтеграцію України до ЄУ. Зазначається, що Зеленський також запросив угорського прем’єра на Саміт миру у Швейцарії наступного місяця.

 

 

18:25 Вірменія відмовилась фінансувати діяльність Організації Договору про колективну безпеку, заявила речниця міністерства закордонних справ Вірменії Ані Бадалян. Зазначається, що Вірменія наразі не вийшла з ОДКБ, але вже не бере участі в діяльності структури, зокрема спільних військових навчаннях.

 

 

17:50 Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні системи ППО, пише Neue Zürcher Zeitung. Зазначається, що Німеччина зверталася до Швейцарії у рамках своєї ініціативи з посилення протиповітряної оборони України. Як повідомляє видання, розмова між міністром оборони Німеччини Пісторіусом та президенткою Швейцарії Віолою Амгерд "явно не дала результату", оскільки як нейтральна держава Швейцарія не передає військову техніку сторонам, які воюють.

 

 

17:15 Київська міськрада ухвалила рішення про присвоєння звання "Почесний громадянин Києва" ексголовнокомандувачеві ЗСУ генералу Валерієві Залужному та поетесі Ліні Костенкоповідомив мер столиці Віталій Кличко.

 

 

16:4Право на віросповідання не є абсолютним і може бути обмежене в контексті мобілізації та військової служби: Кримінальний касаційний суд Верховного Суду визначив, коли релігійні переконання громадянина виключають кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації за ст. 336 КК України (ухилення від призову на військову службу під час мобілізації):

"Критеріями правомірності відповідного обмеження є: законність; легітимна мета – інтереси громадської безпеки, необхідність охорони публічного порядку, здоров’я чи моралі, а також захист прав і свобод інших осіб; пропорційність, що окреслює межі правомірного втручання у право й дозволяє здійснення його лише тією мірою, якою це необхідно для досягнення зазначених вище законних цілей".

 

 

16:1Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Командування дальньої авіації повітряно-космічних сил (ПКС) Росії підвищило летальність своєї головної крилатої ракети повітряного базування (КРПБ), прийнявши на озброєння ЗРК Х-101, оснащену другою боєголовкою.

Командування ПКС намагалося модифікувати свої системи і тактику протягом усього конфлікту, щоб:

підвищити живучість, оскільки занадто багато ракет перехоплювалися українськими системами ППО;

розширити можливості для досягнення більшого ефекту;

і використовувати старі ракети, оскільки ПКС вичерпали більш сучасні системи в перші дні конфлікту.

Ця остання модифікація, ймовірно, зменшила дальність польоту Х-101 вдвічі. ПКС не потрібна повна дальність, щоб вразити всю Україну. Друга боєголовка призначена для збільшення осколкового ураження цілі. Цілком ймовірно, що це зробить систему більш ефективною для ураження незахищених цілей.

 

 

15:35 Бої в районі Роботиного Запорізької області тривають, підтвердженої інформації про захоплення ворогом цього населеного пункту немає, розповів начальник центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону. У Роботиному вчора був штурм, а також сьогодні зранку; в Старомайорському було більше штурмів. Проте ворог не досяг успіху, відступив з втратами, і там ситуація на сьогодні на ранок залишалася стабільною. Проте вже на ранок тривали бої.

 

 

15:15 Україна наздогнала Російську Федерацію у кількості виробництва дронів-камікадзе, схожих на Shahed-131 та Shahed-136, розповів генеральний директор акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість" Герман Сметанін:

"У нас уже підписано низку контрактів з приватними виробниками, переважно це стосується ліцензійного виробництва. Так, зокрема, йдеться про виробництво дронів – приватні підприємства не можуть забезпечити потрібну кількість, тому ми підписуємо ліцензійну угоду і до виробництва залучаються наші підприємства".

 

 

14:50 Західні винищувачі F-16 Україна почне отримувати влітку, заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен:

"З цього літа ми вже готові надавати реальні можливості, спочатку почнемо надсилати датські, потім підуть і голландські F-16. Звісно, потрібна підготовка і з українського боку, має бути підготовлена інфраструктура, забезпечена технічна спроможність, від запчастин до боєприпасів".

 

 

14:40 Верховна Рада України ухвалила закон щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності. Законодавча ініціатива №11079-1 була ухвалена в цілому 279 голосами народних депутатів.

 

 

13:50 Удари українських дронів по російських нафтопереробних заводах мають більш негативний вплив на Росію, аніж режим західних санкцій, пише Foreign Affairs в статті «Чому Україна має продовжувати завдавати ударів по російських НПЗ». Загалом з жовтня Україна завдала щонайменше 20 ударів по російських НПЗ з метою обмежити забезпечення пальним російських військових і скоротити експортні надходження, які Кремль використовує для фінансування війни. До кінця березня Україна знищила близько 14% російських нафтопереробних потужностей і змусила російський уряд запровадити шестимісячну заборону на експорт бензину.

Зазначається, що критика адміністрації президента США Джо Байдена цих ударів є недоречною: ці удари знижують здатність Росії перетворювати нафту на придатні для використання продукти; вони не впливають на обсяг нафти, яку країна може видобувати або експортувати. Насправді ж за скорочення внутрішніх переробних потужностей Росія буде змушена експортувати більше сирої нафти, що призведе до зниження світових цін, а не до їхнього зростання. Крім того, атаки можуть вплинути на ситуацію в самій Росії, де ціни на нафтопродукти, такі як бензин і дизельне пальне, почали різко зростати. До того ж, Україна досі атакувала переважно нафтопереробні заводи, а не нафтові родовища або інфраструктуру експорту сирої нафти. Видання наголошує, що потужності Росії зі зберігання нафти обмежені. Тому у разі руйнування або пошкодження НПЗ видобуту нафту не можна просто зберігати для подальшого використання. Це залишає російським виробникам лише два варіанти: збільшити експорт сирої нафти або закрити свердловини й скоротити видобуток. Обидва вони є «болючими» для Росії, але збільшення експорту менш неприємне для неї, ніж скорочення видобутку.

Якщо ж Росія вирішить закрити свердловини замість того, щоб збільшити експорт, світові ціни на нафту дійсно зростуть. Але тоді Росія стикнеться з іще більш різким зростанням вартості нафтопродуктів, але з меншими експортними доходами, щоб пом'якшити удар. Дані за останні місяці засвідчують, що, як і очікувалося, РФ експортує більше сирої нафти, тоді як експорт очищеного палива досяг майже історичного мінімуму. Західні ринки не постраждали, але Росія відчуває наслідки: українські удари по російських НПЗ зараз роблять те, чого не досягнув режим санкцій, не ставлячи під загрозу світові поставки енергоносіїв і не підвищуючи ціни, ці атаки скорочують доходи Росії і знижують її здатність перетворювати сиру нафту на паливо, необхідне для роботи танків і літаків.

 

 

13:35 Верховна Рада затвердила укази Президента України Володимира Зеленського про пролонгування на 90 днів термінів дії воєнного стану і загальної мобілізації. За відповідні законопроєкти №11234 і №11235 проголосували в цілому 339 і 336 народних депутатів на пленарному засіданні Верховної Ради.

 

 

12:35 Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до будівлі парламенту в умовах дії воєнного стану.

 

 

12:00 Правоохоронці повідомили Ігорю Коломойському про ще одну підозру – в організації замовного вбивства, повідомляє Офіс генерального прокурора: за даними слідства, підозрюваний, "діючи з мотивів особистої помсти, замовив убивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. Для реалізації злочинних намірів підозрюваний залучив членів банди, яка "спеціалізувалась" на вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів, включно з фізичною розправою з конкурентами". Члени банди здійснили напад на цього директора, завдавши йому ударів і ножових поранень у життєво важливі органи. Однак "цей злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від волі членів банди". 

 

 

11:55 Вночі російські війська атакували три теплоелектростанції ДТЕК, серйозно пошкодивши обладнання; з початку повномасштабного вторгнення теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні близько 180 разів, повідомили у ДТЕК.

 

 

11:45 Внаслідок російського ракетного удару є пошкодження газової інфраструктури у західній області, повідомили в Міненерго.

 

 

11:40 Сьогодні у години ранкового піку на запит України здійснюється аварійне постачання електроенергії з енергосистем Польщі, Румунії та Словаччини, повідомили в Міненерго.

 

 

11:30 Після чергової масованої атаки на енергосистему (зокрема на об’єкти генерації) сьогодні можливе застосування обмежень для промислових споживачів у період з 18-ої до 23-ої години. Застосування обмежень для побутових споживачів (окрім Харківщини) не передбачається, повідомили в Міненерго.

 

 

11:25 Минулої доби споживання електроенергії зросло майже на 9% порівняно з обсягом, спожитим у понеділок, повідомили в Міненерго.

 

 

11:20 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні (у Харкові – для 200 тисяч абонентів), повідомили в Міненерго. В інших регіонах споживачів не обмежували.

 

 

11:15 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, повідомили в Міненерго. На запит Польщі у вечірні години Україна в екстреному порядку постачала електроенергію до цієї країни.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населені пункти на території 17 областей України, підтверджено ураження 189 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:30 Президент України Володимир Зеленський звернувся з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні:

"«Вони вриваються у твій дім. Приходять убивати, спалювати, страчувати. Вони не шкодують нікого – літніх людей, жінок, дітей… Вони – звірі…»

Це спогади тих, хто пережив окупацію нацистів.

І це спогади тих, хто пережив російську окупацію. Однакові жахи, злочини однакових нелюдів.

80 років тому мільйони українців боролися, аби нацизм програв назавжди. Але сьогодні українці знову протидіють злу, яке відродилося, прийшло знову, хоче знищити нас знову. Армія нелюда, який убиває, катує, стирає з лиця землі мирні міста й села. Зло, ім’я якого – російський фашизм. Скорочено – РФ.

Свідок цього – цей підвал у селі Ягідне на Чернігівщині. Рашисти загнали й тримали тут майже місяць усіх жителів села. Усіх. 350 людей. Всіх дітей цього села. 80 дівчаток і хлопчиків, наймолодшому з яких – півтора місяця. Кожен у світі може зрозуміти, що таке путінська Росія, уявивши себе тут, у цьому підвалі, серед цих людей. Без світла, їжі, води, ліків, повітря, у приміщенні, де було менше як метр на одну людину. Спали сидячи. Виходили на вулицю лише раз. Їли по 200 грамів юшки на день. Чоловіків на морозі роздягали догола, аби знайти українські татуювання. Десять заручників тут померли. Їх заборонили ховати. Ще 17 людей рашисти вбили. У будь-якому куточку світу це називають одним словом: пекло. Коли спалюють цілі села, вчиняють масові страти, ставлять до стінки із зав’язаними очима та вбивають. У будь-якому куточку світу це називають одним словом: нацизм. Якщо це не нацизм, то що тоді?
І всі на Землі знають історію й пам’ятають, як боротися з нацизмом. Коли людство об’єднується, протидіє Гітлеру, а не купує в нього нафту й не приходить до нього на інавгурацію.

Ягідне, що пережило пекло РФ, – лише один приклад. Одне село, але воно відображає всю суть путінського бачення світу. Справжні цілі. Заганяти під землю всіх, хто хоче жити вільно. Загнати в підвал ціле село, а далі – ще одне, інше, а далі – усю Україну, а врешті загнати в підвал цілий світ. Для РФ це просто етапи божевільного плану: ув’язнити свободу в гетто. Концтабір під назвою «рускій мір». Експортувати по всьому світу головне російське надбання – колючий дріт. За тим же сценарієм 80-річної давнини авторства Гітлера, крок за кроком ковтаючи землі інших і тестуючи реакцію світу. І коли реакція безхребетна, нацисти йдуть далі. Їх не зупиняють заклики, резолюції, напівсанкції. І єдине питання, яким Путін переймається сьогодні: хто наступний?

Перелік держав, які не можуть почуватися в безпеці, Росія офіційно затвердила під назвою «Список недружественных государств». Красномовно, що він майже повністю збігається зі списком держав антигітлерівської коаліції. Ті, хто переміг нацизм, – вороги для сучасної Росії. Країни Європейського Союзу, Велика Британія, США, Канада й загалом майже пів сотні держав. Вільні, демократичні й незалежні, що в сучасній кремлівській ідеології значить небезпечні. А отже – мішені.

Світ не бачив загрози, світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову й дожив до наших днів, відчувають дежавю. Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, блокада портів, викрадення й вивезення зерна, катування, страти, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула у заголовки світових ЗМІ. Страшне минуле Росія повернула у стрічку щоденних новин. Доводячи з кожним новим злочином – нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: «Сделано в России».

Нещодавно наше суспільство зворушило фото чоловіка біля могили онука, який загинув на війні. Батько цього чоловіка загинув від рук нацистів. Життя його онука забрали російські окупанти. Це лише один із мільйонів прикладів, які ставлять між нацизмом і сучасною Росією знак рівності.

Сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою. Злочини нацистів скоюються під російським прапором. Відмінність формальна. Новий вермахт, який вдерся в Україну, носить на рукавах двоголового орла. Нові «Фау» – це «калібри» й «кинджали», новий Люфтваффе – МіГи й «сушки», нова свастика – «зетка», новий «Гітлер’югенд» – «Юнармія». Таких паралелей – десятки, таких наслідувань – сотні.

І якщо сучасний Кремль походить на Третій рейх в усьому, то й кінець його має бути ідентичним.

У новому Нюрнберзі. У місті Гаазі.

Як і в 1945-му, це здатен зробити тільки об’єднаний вільний світ. Об’єднаний в антипутінську коаліцію. Не словами, а діями здатний зупинити нацистів Москви, не дати новому злу поширитися на весь Європейський континент, а згодом і на весь світ. Здатний допомогти Україні перемогти російський нацизм, допомогти собі, допомогти світу, аби довести відданість словам «Ніколи знову!»

Аби «Ніколи знову!» знову було актуальним.

Дорогі українці!

Жителів села Ягідне тримали тут 27 днів. 30 березня 2022 року село було звільнене від рашистських окупантів. 19 квітня – розміноване нашими силами. Це символ того, що історія повторюється, і кожен, хто прийшов нищити нас, врешті-решт тікатиме з української землі. Частина наших територій поки що залишається окупованою, частина наших людей – у полоні. Це означає, що наша битва триває. І сьогодні, в День пам’яті та перемоги над нацизмом, згадуючи мільйони українців, що разом з іншими народами боролися й перемогли, ми віримо й наближаємо новий день нової перемоги.

Коли вигнання нацистів з України, про яке ми читали в підручниках історії, відбудеться у реальному житті. І подія середини ХХ століття станеться знову й увійде в історію ХХІ століття. Історію спільної перемоги над російським злом.

З Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні!

Слава Україні!"

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

217,1% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  82,1% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

275,8% автомобільної техніки (з них 5,6% за минулий тиждень),

399,8% артилерійських систем (з них 8,9% за минулий тиждень),

 94,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 56,3% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Вночі під ранок російські війська завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БпЛА. Загалом ворог застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (пуск із Тамбовської обл. РФ);

- 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (із ТОТ Криму);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (із акваторії Чорного моря);

- 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. РФ, акваторія Каспійського моря);

- 1 крилату ракети «Іскандер-К» (із ТОТ Криму);

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із тимчасово окупованої території Запорізької обл.);

- 21 ударний БпЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська обл. РФ).

В результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей:

- 33 крилаті ракети Х-101/Х-555 (73%);

- 4 крилаті ракети «Калібр» (100%);

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (100%);

- 20 ударних БпЛА типу «Shahed-131/136» (95%).

 

 

За минулі сім днів було збито 70 із 73 (96%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:50 Внаслідок ракетного удару на Прикарпатті спалахнула пожежа на об'єкті енергетичної інфраструктуриповідомила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

 

 

09:45 Росіяни атакували два обʼєкти критичної енергетичної інфраструктури у Львівській області, повідомив голова ОВА Максим Козицький. За попередньою інформацією, на Львівщину залетіли 12 ворожих ракет, з них 8 воїни ПвК «Захід» та мобільні вогневі групи збили. Але близько 5 години ранку крилаті ракети влучили в обʼєкт генерації енергії у Червоноградському районі. Є два осередки загоряння. Загрози для людей, які живуть поблизу, немає. Також через влучання poсійcькoї paкети постраждав об'єкт критичної енергетичної інфраструктури у Стрийському районі.  Під час повторної повітряної тривоги, яку оголосили в області о 06:27, росіяни атакували Львівщину «кинджалами». Критична та житлова інфраструктура не постраждали. В області обійшлося без жертв і потерпілих. Усі системи життєзабезпечення Львівщини працюють у штатному режимі.

 

 

09:35 Росіяни завдали нового масованого ракетно-дронового удару по об'єктах енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській областях, повідомили в Укренерго. Є пошкодження на об'єктах генерації, а також обладнання на одному з об'єктів «Укренерго» в центральному регіоні.

 

 

09:30 Вночі знову була масована атака на українську енергетику, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. Атаковано об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Наслідки уточнюються.

 

 

09:20 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, обидва є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 12 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Путін 7 травня розпочав свій п'ятий президентський термін і наголосив на потребі Росії в беззаперечному автократичному правлінні, опосередковано закликавши до перемоги в Україні.

• Російські ультранаціоналісти привітали початок п'ятого терміну Путіна як історичну подію і відкрито схвалили автократичну традицію, в якій Путін себе позиціонує, а один з них привітав його як «імператора» – це офіційний титул російських царів з часів Петра Великого. Російські ультранаціоналісти також висловили сподівання, що Путін продовжить поглиблювати антизахідну ідеологію, яку Кремль інтенсивно розвиває з початку повномасштабного вторгнення.

• Нинішній російський кабінет міністрів і прем'єр-міністр Мішустін 7 травня офіційно подали у відставку, як це передбачено конституцією. Новий склад міністрів вкаже, хто користується прихильністю Путіна, і сигналізувате про його політичні пріоритети на п'ятий термін.

• Білорусь оголосила про раптову перевірку ядерної готовності, ймовірно, в рамках посиленої кампанії Кремля з рефлексивного контролю, спрямованої на процес прийняття рішень на Заході.

• Служба безпеки України повідомила 7 травня, що викрила мережу оперативників Федеральної служби безпеки Росії, які планували вбивство Президента України Володимира Зеленського та інших високопосадовців української розвідки та військових

• Генеральна прокуратура Росії 7 травня оголосила американську неурядову організацію Freedom House "небажаною організацією", ймовірно, в рамках постійних зусиль, спрямованих на зміцнення контролю над внутрішнім інформаційним простором і подальше позбавлення росіян доступу до організацій громадянського суспільства та незалежних оцінок громадянських і політичних прав у Росії.

• Російські окупаційні чиновники продовжують примусово вербувати українських цивільних до російської армії в окупованій Херсонській області.

• Кремль працює з окупаційною адміністрацією над посиленням російського контролю над системою соціального захисту дітей в окупованій Україні.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 47 авіаційних ударів, здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, завдавши масованого ракетного удару. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної та енергетичної інфраструктури. Детальна інформація уточнюється.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Дворічанське, Синьківка Харківської області; Новий, Дружба, Часів Яр, Олександропіль, Новоолександрівка, Очеретине, Прогрес, Водяне, Урожайне, Костянтинівка, Парасковіївка Донецької області; Комишуваха Запорізької області; Червоний Маяк, Іванівка, Дніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону. Силами оборони не допущено проникнення ДРГ противника в районі населеного пункту Пальна Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 16 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах населених пунктів Невське Луганської області та Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 27 атак в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 6 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по самохідному міномету 2С4 “Тюльпан”, пункту управління, 1 складу ПММ та 5 районах зосередження особового складу противника.

08.05.2024