803-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:10 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 69 авіаційних ударів, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Олексіївка, Мінакове, Білопілля Сумської області; Золочів Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Хотіївка, Чернігівської області; Велика Рибиця, Запсілля, Мала Рибиця, Краснопілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 9 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районах Невського, Серебрянське лісництва на Луганщині та Тернів Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Кліщіївка та Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Андріївка та Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 22 атаки в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове та Невельське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Прогрес, Сокіл та Калинове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Калинове, Новоолександрівка, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 14 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Антонівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також, противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк та Іванівка Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Інженерне, Антонівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника, а підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 артилерійському засобу противника. Також, силами та засобами протиповітряної оборони України, знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

 

 

19:35 Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, заявив віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн.

"Угорщина не буде видавати Україні біженців. Ми не розслідуємо, чи є людина, за словами українців, військовозобов’язаною чи ні. Виходячи з елементарної гуманності, ми не дозволимо відправити їх на смерть.

Українці хочуть їх передачі, щоб їх відправили на війну, на фронт, де гинуть люди. Тож ті, хто втік до нас з України, всі в безпеці, і ми їх не видамо."

 

 

19:00 Франція спростувала інформацію про розгортання в Україні французьких військових, повідомляє МЗС Франції. Напередодні портал Asia Times із посиланням на експомічника заступника глави Пентагону Стівена Браєна писав про відправлення близько сотні солдатів Іноземного легіону, яких нібито розмістили в Слов'янську для підтримки 54-ої бригади ЗСУ.

 

 

18:25 Будапешт планує підписати щонайменше 16 угод з Китаєм у рамках візиту Сі до Угорщини, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. За його словами, угоди будуть зосереджені на участі Угорщини в ініціативі "Один пояс, один шлях", зокрема на розробці додаткових залізничних, автомобільних та енергетичних проєктів. Міністр додав, що сторони також планують розглянути можливість ядерної співпраці.

 

 

17:50 МЗС України не визнає президентства Путіна і закликало інші країни зробити те саме, відповідна заява опублікована на сайті міністерства. Зазначається, що в ході так званих "виборів" в РФ були порушені положення численних міжнародних документів, які є основою сучасної системи міжнародних відносин. Виходячи з цих фактів, а також враховуючи чинний ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна, "Україна не бачить правових підстав для його визнання демократично обраним і легітимним президентом Російської Федерації".

 

 

17:15 Німеччина відкликала посла в Москві через кібератаки на оборонні й аерокосмічні компанії та керівну партію СДПН, пише Reuters. Зазначається, що звинувачення Берліна пролунали на тлі підвищеної тривоги в Європі через російських хакерів і шпигунів, які активізувались після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та напередодні виборів до Європарламенту.

 

 

16:40 В ЄУ готуються до раптового припинення поставок газу з РФ, повідомляє єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон. Вона нагадала, що незабаром сплине термін дії контракту між Росією та Україною щодо транзиту газу, тому в ЄУ хочуть скоординувати свої дії з Україною. За словами Сімсон, ЄУ готувався до цієї ситуації протягом двох років.

 

 

16:05 Єврокомісія надіслала до країн ЄУ проєкт пропозиції 14-го пакета санкцій проти Росії, повідомляє Polskie Radio. У пакеті йдеться про заборону перевалки російського СПГ в європейських портах, звідки він потім відправляється по всьому світу. Повідомляється, що комісія хоче накласти санкції на кілька суден "тіньового флоту" РФ, які транспортують російську нафту, попри обмеження ЄУ, – їм буде заборонено заходити в європейські порти. Проєкт передбачає заборону транспортним компаніям, які щонайменше на чверть належать росіянам, працювати в ЄУ. Також буде заборонено фінансування Росією політичних партій і фондів та неурядових організацій і дослідницьких центрів.

 

 

15:30 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Парижі зустрілася з лідером КНР Сі Цзіньпіном. Зазначається, що це була третя зустріч політиків за рік. Як розповіла фон дер Ляєн, під час тристоронньої зустрічі з Сі та президентом Франції Емманюелем Макроном сторони обговорили геополітичну ситуацію, зокрема війну в Україні та ситуацію на Середньому та Близькому Сході. Повідомляється, що в ході розмови йшлося про роль Сі в деескалації російської ядерної загрози. Також сторони обговорили зобов’язання Китаю не постачати РФ будь-якого летального озброєння.

 

 

14:55 Сирський дві доби провів на передовій у звʼязку зі складною ситуацією на сході, повідомляє пресслужба Головнокомандувача ЗСУ. За словами Сирського, він провів роботу з командирами, прийняв необхідні рішення щодо посилення оборони резервами, виділення додаткової кількості ракет, боєприпасів, засобів РЕБ та БПЛА.

"У звʼязку зі складною ситуацією на сході, протягом двох діб працював у частинах, які ведуть оборонні дії на Покровському та Курахівському напрямках, тобто на напрямку головного удару противника.

Саме тут зосереджені основні ударні сили ворога, який намагається прорвати оборону наших військ та, розвиваючи успіх, вийти до великих населених пунктів Курахове та Покровськ.

Маючи від самого початку чисельну перевагу в особовому складі, озброєнні та військовій техніці, противник щоденно атакує позиції наших військ. Наша задача в цих умовах – утримати займані рубежі та позиції, вогнем артилерії, ударними БПЛА та всіма засобами завдати максимальних втрат ворогу, виснажити його, тим самим зірвати ворожі плани і виграти час для формування та підготовки наших резервів".

 

 

14:20 У ЄУ з'явиться наглядовий орган, який регулюватиме роботу Telegram, пише De Standaard. Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій стежитиме за тим, як Telegram реагує на поширення незаконного контенту в месенджері – у разі порушень регулятор штрафуватиме месенджер.

 

 

13:45 В Естонії розпочинаються масштабні військові навчання "Весняний шторм", повідомляє ERR. У навчаннях будуть залучені близько 14 тисяч учасників із 15 країн. Як зазначається, з 6 до 12 травня формуватимуть підрозділи і відпрацьовуватимуть співпрацю, а з 13 по 17 травня в Західній Естонії, включно з островами, відбудуться основні навчальні бої.

 

 

13:10 Російська нафтогазова промисловість стикається з нестачею робочої сили через мобілізацію економіки, пише Bloomberg. Як повідомляє видання, енергетичні компанії змушені конкурувати за працівників з російською армією і виробниками зброї. Хоча нафтогазова галузь, як видається, працює безперебійно, це може мати більш довгостроковий вплив.

 

 

12:35 Боррель підтримав закупівлю європейськими країнами зброї для України в українського ОПК, повідомляє ЄП. За словами голови дипломатії ЄУ, Європа має бути креативнішою і розвідувати нові шляхи для доставки військової підтримки в Україну. 

"Данія показала приклад, розпочавши шлях прямого інвестування в українську оборонну індустрію. Це шлях, яким потрібно йти. Закупівля обладнання в українських компаній чи у спільних європейських та українських підприємств, створених в Україні, – це варіант, який ми будемо вивчати разом із країнами-членами.

Якщо обладнання, якого нагально потребує Україна, може бути швидко виготовлене українською оборонною промисловістю, то я скажу – давайте купувати у них. Давайте допоможемо їм виробляти вдома".

 

 

12:00 Росія планує військові навчання із застосування тактичної ядерної зброї, повідомляє міноборони РФ. Як зазначається, Путін доручив генеральному штабу підготуватися до навчань щодо застосування нестратегічної ядерної зброї у відповідь на "провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб на адресу Росії".

 

 

11:25 ГУР уразило морським безпілотником російський швидкісний катер у районі бухти Вузька тимчасово окупованого Криму, повідомляє пресслужба ГУР.

 

 

10:50 Сьогодні о 09:50 споживання електроенергії на 9% нижче, ніж у цей же час в попередній робочий день – п’ятницю, 3 травня, повідомили в Укренерго. Вчора, 5 травня, споживання досягло максимуму між 21:00 та 22:00, його рівень був на 14% нижчим за добовий максимум попередньої неділі, 28 квітня.  

 

 

10:25 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, аварійна допомога не залучалася, повідомили в Міненерго. Обсяг спожитої електроенергії за минулу добу був на понад 10% нижчим, ніж у суботу, та на понад 12% нижчим, ніж у п’ятницю.

 

 

10:20 Через мережеві обмеження на лініях оператора системи передачі вчора застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах минулої доби споживачів не обмежували.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

216,0% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  82,0% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

274,6% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

397,6% артилерійських систем (з них 7,8% за минулий тиждень),

 94,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 56,3% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 111 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 149 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:30 Вночі російські війська атакували з північного напрямку 13 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» (район пусків – Курська обл. РФ). В результаті бойової роботи мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 12 ворожих ударних БпЛА (92%) в Сумській області.

За минулі сім днів було збито 50 із 52 (96%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Вночі росіяни завдали ракетно-дронового удару по Сумщині, повідомили в Укренерго. Серед пошкодженої цивільної інфраструктури – високовольтний об'єкт Укренерго.

 

 

09:25 Внаслідок російських атак на енергооб’єкти Харківщини вчора ввечері дією захисту вимикалось обладнання місцевого обленерго, повідомили в Укренерго. Більшу його частину вже повернуто в роботу.

 

 

09:15 Станом на 07:30 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, російські військові передислокували батальйон 76-ої повітряно-десантної дивізії до Курської області в рамках більш масштабних російських зусиль зі збору оперативно значущих сил для можливої майбутньої російської наступальної операції проти північно-східної України та міста Харкова.

• Повідомляється, що російські військові готують і формують Північне угруповання військ з елементів Ленінградського військового округу, яке в основному діятиме на Бєлгородсько-Харківському оперативному напрямку.

• Американські посадовці продовжують сигналізувати про свою підтримку нових українських контрнаступальних операцій у 2025 році, хоча ISW вважає, що Україні варто якнайшвидше боротися за загальновійськову ініціативу, оскільки передача Росії загальновійськової ініціативи на весь 2024 рік надасть їй низку переваг.

• Європейські спецслужби попередили уряди своїх країн, що Росія планує здійснити "насильницькі диверсійні акти" по всій Європі в рамках "більш агресивних і скоординованих зусиль" проти Заходу.

• Контрольована Кремлем Російська православна церква Московського патріархату скористалася православним святом Великодня 5 травня, щоб продовжити зусилля внутрішньої підтримки війни Кремля в Україні.

• Бюрократичні проблеми продовжують обмежувати здатність передових російських підрозділів завдавати ударів по українських об'єктах.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 125 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 120 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низка багатоповерхівок та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну – застосували 13 БпЛА типу “Shahed”. Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено 12 цих ударних БпЛА.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Синьківка, Веселе, Білий Колодязь, Дорошівка Харківської області та місто Харків; Спірне, Диліївка, Вовче, Новосадове, Володимирівка, Калинове, Парасковіївка, Воздвиженка, Лисичне, Семенівка, Іллінка, Новоселівка Перша, Карлівка, Уманське, Новоолександрівка, Прогрес, Галицинівка, Євгенівка, Єлизаветівка, Урожайне та Старомайорське Донецької області; Роботине Запорізької області; Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог 6 разів атакував позиції наших захисників в районах населених пунктів Невське Луганської області; Новосадове та Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 36 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Кліщіївка, Виїмка, Новий, Роздолівка, Іванівське та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 31 атаку в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Уманське, Яснобродівка та Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Красногорівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 27 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 6 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, російські окупанти здійснили 3 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу та 4 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 3 радіолокаційних станціях, 2 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах та 3 інших важливих об’єктах противника.

06.05.2024