760-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 52 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 32 ракетні та 47 авіаційних ударів, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Перемога та Попівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Блешня Чернігівської області; Сорокине, Бачівськ, Старикове, Волфине, Попівка Сумської області; Ветеринарне, Борисівка, Амбарне, Стрілеча Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак противника в районі населеного пункту Білогорівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Озерного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Білогорівка Луганської області та Терни¸ Серебрянка, Спірне, Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 5 атак ворога в районах населених пунктів Богданівка, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Залізне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Васюківка та Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, східніше Уманське, Первомайське Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Очеретине та Новокалинове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Олександропіль, Керамік, Новобахмутівка, Семенівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 17 разів намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Парасковіївка, Вугледар Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 2 рази, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районі Роботиного Запорізької області. Також завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Макарівка, Старомайорське Донецької області; Малинівка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Полтавка, Рівнопіль, Чарівне, Оріхів, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню таких населених пунктів, як Козацьке, Понятівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 засобах протиповітряної оборони, 3 артилерійських засобах та 1 станції РЕБ противника.

 

 

19:10 Польща збільшить присутність власних військ на східних кордонах, заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш. Як повідомляєтеся, збільшення присутності польської армії буде у Вармінсько-Мазурському, Підляському, Люблінському та Підкарпатському воєводствах. Розповідаючи про збільшення військової присутності на кордоні, міністр додав, що це буде "постійна присутність". Там, серед іншого, також планують звести й облаштувати нові сховища для підрозділів – відповідні заходи спрямовані на стримування "потенційних ворожих нападів та атак".

 

 

18:35 Віцепрезидентка США Камала Гарріс заперечила будь-яку причетність України до стрілянини в Росії, повідомляє ABC News. За її словами, у США немає жодних даних на підтвердження слів Путіна.

"Ні, немає жодних доказів. І насправді те, що ми знаємо, – це те, що ISIS-K фактично, за всіма ознаками, несе відповідальність за те, що сталося".

 

 

18:00 Рятувальники загасили пожежу на обʼєкті критичної інфраструктури у Львівській області, повідомив Львівської ОВА Максим Козицький. Зазначається, що на об’єкті для ліквідації займання від ранку працював 61 рятувальник.

 

 

17:25 Кулеба закликав не вірити словам Путіна і його поплічників про причетність Києва до теракту в Підмосков’ї. За словами міністра, мета цих заяв – спонукати ще більше росіян загинути у війні проти України.

"Путін – патологічний брехун. Зокрема й зараз, коли він відчайдушно намагається пов'язати Україну або інші західні країни з масовим розстрілом під Москвою, незважаючи на те, що немає жодних доказів на користь таких заяв. Не дозволяйте Путіну та його поплічникам обдурити вас. Їхня єдина мета – спонукати ще більше росіян загинути в безглуздій і злочинній війні проти України, а також прищепити ще більшу ненависть до інших народів, не тільки до українців, а й до всього Заходу".

 

 

16:50 За минулу добу ворог збільшив кількість FPV-дронів майже на 40%, повідомили у Силах оборони півдня. Як зазначається, існує стійка тенденція до збільшення щонайменше на 15% щодобово, але "проти них досить вдало працює наша РЕБ".

 

 

16:15 Польща викличе до свого МЗС російського посла і вручить йому ноту протесту після порушення повітряного простору Польщі російською ракетою, повідомив заступник міністра закордонних справ Анджей Шейна. Шейна не хоче говорити, якими будуть подальші кроки Варшави, оскільки це не перший випадок, коли маневрена ракета Російської Федерації перетинає польський кордон.

"Я думаю, що ми розглянемо можливість сильніше підкреслити не тільки наше невдоволення, але й нашу позицію вже зараз, оскільки такі дії є неприпустимими і абсолютно неприйнятними, особливо в контексті членства Польщі в НАТО і наших союзницьких зобов'язань".

 

 

15:30 За минулий тиждень, з 18 по 24 березня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 501 російську атаку (позаминулого тижня – 518), при цьому знищено 6010 одиниць особового складу (позаминулого – 6680): у середньому 12,0 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,9).

Найбільше атак було на Новопавлівському (201 vs 177 позаминулого тижня), Авдіївському (79 vs 136), Лиманському (64 vs 64), Бахмутському (60 vs 34) та Запорізькому (51 vs 47) напрямках.

 

 

 

 

14:55 Терористичний акт ІДІЛ в російському концертному залі "Крокус-сіті" підкреслив вразливість путінського режиму воєнного часу, яка була очевидною і тоді, коли Прігожин очолив своїх найманців "Ваґнера" в короткому заколоті з метою потіснити верхівку оборонних чиновників у червні минулого року, вважають аналітики, колишні співробітники служби безпеки США та члени російської еліти, пише The Washington Post.       

 

 

14:20 Внаслідок вчорашньої атаки на російський Куйбишевський нафтопереробний завод у Самарській області пошкоджено установку АВТ-4, в результаті виробничий цикл заводу було зупинено, пише російське видання Astra.

 

 

13:35 Польські фермери продовжують блокувати рух українських вантажівок на трьох напрямках: "Ягодин", "Угринів", "Рава-Руська", а у пунктах пропуску "Ягодин" і "Рава-Руська" вантажні транспортні засоби взагалі не пропускають на виїзд з України, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. На цих двох пунктах пропуску у чергах перебувають близько 500 вантажівок.

 

 

13:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 112 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 85 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:05 На заході України внаслідок ворожої атаки є пошкодження обʼєктів "Нафтогазу", повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

 

 

12:05 Орієнтовна мапа нинішньої російської атаки ракетами й ударними дронами на основі відкритих джерел від monitorwar (клікнути для збільшення).

 

 

 

12:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

201,3% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  75,8% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

240,0% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

352,3% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

 91,3% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 51,2% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 27,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

11:35 О 04:23 ранку одна з ракет, запущених по Західній Україні авіацією дальньої дії РФ, порушила повітряний простір НАТО, повідомило Оперативне командування Збройних Сил. Ракета увійшла в повітряний простір Польщі на 39 секунд у районі села Осердів у Люблінському воєводстві на кордоні біля Белзу.

 

 

11:25 Цієї ночі росіяни двома хвилями ударних дронів атакували південно-східні регіони України від півдня Одещини до Дніпропетровщини, повідомили Сили оборони півдня. Збито 22 баражуючі снаряди, але через падіння уламків у Кривому Розі пошкоджені тепломережі й лінія електропередач, пошкоджено енергооб'єкт на Нікопольщині. На Подунав'ї влучанням завдано пошкоджень припортовій інфраструктурі.

 

 

11:15 Вчора аварійно відключився блок ТЕС, водночас до роботи підключено інший блок теплоелектростанції, повідомили в Міненерго. Погодинні обмеження залишилися – через значні пошкодження – тільки в Харкові.

 

 

11:10 Цієї ночі росіяни знову атакували енергооб’єкти промислової Дніпропетровщини, повідомили в Міненерго. Внаслідок обстрілу території підстанції 330 кВ відключилось обладнання, знеструмились низка підстанцій, які живлять промисловість та енергетичний об'єкт. Через падіння уламків дрона пошкоджено лінії електропередачі на Київщині, знеструмлено 1,7 тисячі споживачів у двох населених пунктах.

 

 

11:00 Вночі росіяни намагалися вразити об’єкт критичної енергетичної інфраструктури на Львівщині, сталося займання обладнання, об’єкт знеструмлено, повідомили в Міненерго. Постраждалих немає.

 

 

10:50 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – досі тривають сутички в прикордонних районах, хоч їхня інтенсивність значно спала. Ворог у відповідь вирішив КАБами бити по Сумщині та Чернігівщині.

• Сватівський відтинок – ворог продовжує штурмові дії біля Тернів, Ямполівки та у Серебрянському лісництві. Противник мав успіхи на північний схід точки 81.5.

• Бахмутський відтинок – росіяни проводять масовану атаку на великій ширині смуги зіткнення. Ворог має успіхи біля Часового Яру та Іванівського. Подібний розвиток ситуації погіршує оперативну обстановку довкола міста.

• Авдіївський відтинок – тривають важкі бої в Бердичах, противник хоче захопити вулицю, яка йде паралельна тій, яку вони зайняли раніше. Росіяни зайняли основну частину Орлівки і намагаються наскоком зайти південніше Семенівки. Біля Тоненького ситуація суттєво погіршилася, південніше села нема зв'язку з позиціями, відповідно встановити точну лінію фронту в тому районі поки що неможливо. У Первомайському та біля Невельського тривають накати ворога з метою покращити тактичне положення. Південніше Красногорівки (М) ворог закріпився і продовжує штурмові дії в бік міста. Так само важко в Георгіївці, біля Побєди та північніше Новомихайлівки, де росіяни продовжують посилати живу силу на смерть. Інформація про 4-км просування ворога біля Вугледару є фейком.

• Бердянський відтинок – біля Урожайного тривають важкі бої за посадку біля села, більшість накатів вдалося відбити, але противник не полишає спроб там закріпитися. Біля Старомайорського росіяни мали частковий успіх.

• Запорізький відтинок – у Роботиному ворог зазнав великих втрат у школі. Південно-західніше і західніше Вербового росіяни активно намагаються відкинути Сили оборони із зайнятих минулого року позицій. Бої тривають.

• Таврійський відтинок – без змін.

 

 

10:40 Сили оборони вразили великі десантні кораблі "Ямал" і "Азов", а також центр зв'язку та кілька об'єктів інфраструктури Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі, повідомив Генштаб ЗСУ.

 

 

10:20 Під час повітряної тривоги, яку оголошували о 09:31, росіяни з МіГ-31К вдарили по Львівській області «кинджалами», є два влучання у той самий об'єкт критичної інфраструктури, в який вони цілилися вночі. Вогнеборців, які гасили пожежу, вчасно попередили про атаку і вони встигли переміститися у безпечне місце, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

10:05 У зону відповідальності ПвК «Захід» сьогодні вночі залетіли 19 крилатих ракет та 7 ворожих ударних безпілотників, сили ППО знищили 8 ракет та всі сім «шахедів», повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

10:00 Вночі російські «шахеди» та ракети атакували об'єкт критичної інфраструктури у Львівській області. Виникла пожежа, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

09:50 У ніч на 24 березня 2024 року російські окупанти атакували 29 крилатими ракетами Х-101/Х-555 із 14 літаків стратегічної авіації Ту-95МС (район пусків Енгельс, РФ) та 28 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – Крим).

У результаті протиповітряного бою знищено 43 повітряні цілі:

18 крилатих ракет Х-101/Х-555 (62%) та

25 ударних БпЛА «Shahed-136/131» (89%)

у межах Дніпропетровської (15), Херсонської (1), Миколаївської (3), Одеської (3), Сумської, Київської, Волинської та Львівської областей.

За минулі сім днів було збито 128 із 147 (87%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 8:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська влада заявила, що заарештувала чотирьох нападників і ще сімох осіб, причетних до нападу на концертний зал "Крокус-сіті Голл" 22 березня, в результаті якого, за повідомленнями російської влади, загинуло щонайменше 133 цивільні особи.

• За оцінками ISW, з великою ймовірністю відповідальність за напад на "Крокус-сіті Голл" несе Ісламська держава.

• Кремль, незважаючи на це, без доказів швидко спробував прив'язати українських діячів до нападу на "Крокус-сіті Голл", але досі не висунув офіційних звинувачень Україні у причетності до нападу.

• Російські ультранаціоналісти відреагували на напад повторенням типово ксенофобських закликів до антимігрантської політики, що відображає зростання напруги в російському суспільстві через погане поводження з мігрантами та вплив, який безправ'я мігрантів може мати на розширення рекрутингової бази в Росії для салафітських джихадистських груп.

• Російські джерела звинуватили українських військових у тому, що в ніч з 22 на 23 березня вони нібито завдали успішного удару з безпілотника по російському нафтопереробному заводу в Самарській області.

• За повідомленнями, Москвазатримує поставку двох систем протиповітряної оборони С-400 до Індії, що, ймовірно, пов'язано з обмеженнями у виробництві систем С-400 в Росії, зростанням потреби в системах протиповітряної оборони для захисту міст і стратегічних підприємств Росії від ударів українських безпілотників, а також повідомленнями про погіршення російсько-індійських стосунків.

• Президент Росії Путін 23 березня підписав закон, який звільняє громадян від кримінальної відповідальності, якщо вони будуть призвані за мобілізацією або підпишуть контракт на військову службу.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 75 бойових зіткнень.

Загалом, протягом минулої доби ворог завдав 14 ракетних та 106 авіаційних ударів, здійснив 99 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши БпЛА типу «Shahed» та крилаті ракети різних типів. Дані щодо даної атаки уточнюються.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Середина-Буда, Ворожба Сумської області; Землянки, Потихонове, Бологівка, Кислівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Терни, Ямполівка, Роздолівка, Часів Яр, Дачне, Дружба, Уманське, Семенівка, Новобахмутівка, Жданове, Очеретине, Бердичі, Красногорівка, Новомихайлівка, Урожайне, Вугледар, Старомайорське, Макарівка Донецької області; Роботине, Малинівка, Мала Токмачка, Степове Запорізької області; Токарівка, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були близько 140 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Терни, Ямполівка, Роздолівка, Веселе, Спірне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 15 атак ворога в районах населених пунктів Кліщіївка, Богданівка, Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 13 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Тоненьке, Первомайське, Яснобродівка та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Новомихайлівка, Побєда, Костянтинівка та Урожайне, де ворог, за підтримки авіації, 34 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 4 рази, за підтримки авіації, атакував позиції наших захисників в районі населеного пункту Роботине Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра та протягом минулої доби здійснив 2 безуспішні атаки позицій наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 10 районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та одному складу противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу, 4 пунктах управління, 2 засобах протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу, 1 станції РЕБ та 1 радіолокаційній станції окупантів.

24.03.2024