804-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби зафіксовано 64 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 40 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Білопілля, Хотінь, Запсілля Сумської області.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки в районі населеного пункту Невське Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення. Також противник завдав авіаційний удар в районі населеного пункту Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Також противник завдав авіаційний удар північно-західніше населеного пункту Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Калинове, Новоолександрівка, Новопокровське та Уманське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 7 разів намагався прорвати оборону наших військ. Також, противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Парасковіївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.

На Оріхівському напрямку ворог 4 рази атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Комишуваха Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк, Іванівка та Дніпровське Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Інженерне, Антонівка Херсонської області.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по самохідному міномету 2С4 “Тюльпан”, пункту управління та 5 районах зосередження особового складу противника.

 

 

19:30 Уряд підтримав указ Зеленського про створення Сил безпілотних систем у структурі ЗСУ, повідомив міністр оборони Рустем Умєров. Для реалізації цієї ініціативи, за його словами, Міноборони підготує та внесе на засідання Кабміну відповідний проєкт закону.

"Сили безпілотних систем – це сучасне і необхідне рішення для ефективного використання нашого бойового потенціалу та технологічної переваги над ворогом на всіх рівнях – стратегічному, оперативному і тактичному – за допомогою безпілотних систем у повітрі, на суходолі та на морі".

 

 

18:55 Італія проти використання своєї зброї Україною для ударів по РФ, заявив голова МЗС Італії Антоніо Таяні. За його словами, вся військова техніка, яку відправляє Італія, призначена для використання тільки в межах кордонів України.

 

 

18:20 Російські військові не використовують логістичні потужності Кримського мосту в повному обсязі, розповів начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук: конструкція шляхопроводу може не витримати навантаження через отримані раніше пошкодження:

"Наразі ворог не використовує в повному об'ємі цей інструмент для військової логістики, проте це не заважає йому перекидати вантажівками особовий склад або деякі зразки озброєння. Наприклад, причіпна артилерія мостом проїхати може, також конструкція витримує проїзд оперативно-тактичного ракетного комплексу типу "Іскандер". Водночас пересування мостом ешелонів з броньованою технікою вже давно не спостерігається".

 

 

17:10 Російський літак "позаштатно" скинув бомбу на село Воронцовка в Краснодарському краї РФ, повідомляють, що після падіння бомба вибухнула, але постраждалих немає.

 

 

16:40 Нейтральні Австрія, Швейцарія, Мальта та Ірландія надіслали у грудні минулого року неофіційний документ (Non-Paper), в якому висловили бажання поглибити свої відносини з НАТО, у т.ч. шляхом спільних навчань та обміну інформацією, пише Die Presse.

 

 

16:10 Близько половини із запущених по Україні Росією північнокорейських ракет KN-23 (Hwasong-11) втратили запрограмовані траєкторії польоту й вибухнули в повітрі, повідомили в Офісі генерального прокурора. Українські спеціалісти вже дослідили уламки 21 із близько 50 північнокорейських балістичних ракет, запущених Росією по Україні в період з кінця грудня по кінець лютого. Уламки трьох з них були виявлені у Києві та Київський області, а інші уламки знайшли у Харківській, Полтавській, Донецькій та Кіровоградській областях. Останнє зафіксоване використання Росією північнокорейської ракети KN-23 було 27 лютого. Загальна кількість виявлених правоохоронцями запусків збігається з даними розвідки, згідно з якими Північна Корея доставила Росії близько 50 балістичних ракет.

 

 

15:35 Франція "продовжуватиме підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, оскільки вона захищає свій суверенітет і територіальну цілісність від російської агресії", попередило міністерство закордонних справ Франції у відповідь на заяву Росії про "войовничу риторику" французької влади, яка "веде до ескалації конфлікту".

 

 

14:45 Відсутність особи на роботі впродовж тривалого часу (зокрема внаслідок перебування за межами України) у зв’язку зі збройною агресією проти України, що супроводжувалася небажанням особи подавати своєму роботодавцю будь-які заяви та звернення для врегулювання процесу проходження нею публічної служби (зокрема заяви про надання відпустки без збереження заробітної плати без обмеження строку або про призупинення дії трудового договору), не є поважною причиною для прогулу, визначив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у справі про оскарження звільнення зі служби в органах місцевого самоврядування.

 

 

14:05 СБУ викрила мережу агентів ФСБ РФ, які готували вбивство Президента України, затримано двох полковників Управління держохорони, які зливали секретну інформацію РФ.

 

 

14:00 Перевезення техніки, боєприпасів та іншого матеріально-технічного оснащення окупаційних військ залізничною гілкою Керченського мосту як тривало, так і триває, заперечив висновки OSINT-групи Molfar військово-політичний оглядач Олександр Коваленко: місцеві моніторингові канали, як-от "Кримський вітер", "АРК" та інші, постійно цей процес фіксують і повідомляють про нього, зазначивши, що  Крим продовжує  відігравати роль транзитного, логістичного вузла, замінити який жодною дорогою через Маріуполь і Бердянськ неможливо.

 

 

13:50 Путін уже готовий до невеликої військової операції проти країни НАТО, вважає керівник служби військової контррозвідки Польщі Ярослав Строжик, зазначивши, що всі прогнози стосовно готовності Росії до потенційного нападу на країну НАТО від аналітичних центрів, які не мають повної інформації, базуються лише на певних припущеннях:

"Путін, звичайно, вже готовий до якоїсь мініоперації проти однієї з країн Балтії. Наприклад, щоб увійти в знамениту Нарву. Або висадитися на одному зі шведських островів.

Але попри те, що у Путіна є свої наміри, його наразі зупиняє позиція Заходу. Те, що Захід робить разом для підтримки України, показує йому, що в разі нападу на НАТО реакція Заходу була б ще більшою".

 

 

13:20 63% опитаних українців вважають, що УПЦ МП має бути повністю заборонена в Україні (у грудні 2022 року – 54%, у травні 2023 року – 66%); ще 20% наразі виступають за встановлення державного контролю та нагляду (у грудні 2022 року – 24%, у травні 2023 року – 19%); на думку ж 12% респондентів, нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень (стільки ж було у грудні 2022 року, у травні 2023 року – 6%), свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 20–25 квітня 2024 року. 82% українців (від 73% на сході до 88% на заході) не довіряють УПЦ МП, довіряють 8%, а ще 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

 

 

13:05 Терміни дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, надані військовозобов'язаним відповідними рішеннями Міністерства економіки згідно з постановою від 27 січня 2023 року №76, що не закінчилися на день ухвалення цього рішення, продовжуються автоматично на один місяць, повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 

 

12:20 Спроможності Укроборонпрому втричі вищі наявного рівня фінансування, заявив генеральний директор Укроборонпрому Герман Сметанін.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 70 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:35 Сьогодні о 09:50 споживання електроенергії на 9,4% вище, ніж вчора в цей же час, повідомили в Укренерго. Вчора, 6 травня, споживання досягло максимуму після 21:00, його рівень був на 7% нижчим за добовий максимум попереднього робочого дня – п’ятниці, 3 травня. 

 

 

11:05 Минулої доби потреби споживачів електроенергії покривалися власною генерацією та комерційним імпортом, повідомили в Міненерго.

 

 

11:00 Через мережеві обмеження застосовувалися графіки відключень у Харківській області та для промисловості – у Кривому Розі, повідомили в Міненерго. Обмеження в цих регіонах діють і сьогодні. В інших регіонах – без обмежень.

 

 

10:35 Аналіз супутникових знимків показує, що на Кримському мосту практично відсутній рух транспорту, і "тому він більше не може бути ефективною військовою мішенню для обмежених боєприпасами українських військ", пише The Independent з посиланням на українське приватне розвідувальне агентство Molfar: протягом трьох місяців залізничною лінією мосту були майже відсутні військові вантажні ешелони, лиш 29 лютого було помічено один російський вантажний потяг, який перевозив близько 55 вагонів пального. Для постачання зброї на фронт Росія використовує сухопутні маршрути в окупованій східній Україні.

 

 

10:20 Щоби вберегти свої війська від ураження зброєю західного виробництва, Росія має просто вивести їх з території України, заявив Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки США зі стратегічних комунікацій, відповідаючи на запитання про ядерні погрози Москви:

"Для лідера великої ядерної держави це просто безрозсудно та безвідповідально брязкати ядерним арсеналом та натякати на його потенційне використання. Очевидно, що ми стежимо за цим зараз і продовжували дуже уважно стежити раніше. Можу вам сказати, що поки що ми нічого не побачили, навіть попри безрозсудну риторику, що змусило б нас змінити нашу позицію стратегічного стримування".

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

216,7% танків (з них 2,6% за минулий тиждень),

  82,0% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

275,2% автомобільної техніки (з них 5,7% за минулий тиждень),

398,8% артилерійських систем (з них 8,6% за минулий тиждень),

 94,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 56,3% засобів ППО (з них 1,1% за минулий тиждень),

 28,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вчорашній щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У проросійських чеченських підрозділах в Україні зараз служать, ймовірно, близько 9000 осіб.

• Проросійські чеченські сили воюють в Україні з 2014 року. Додаткові чеченські формування були направлені в Україну на початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році. Однак зазнавши перших значних втрат, чеченські підрозділи були здебільшого зведені до проведення операцій з охорони тилових районів, а за свої витівки в соціальних мережах їх стали називати «військами ТікТок». Після того, як у травні 2023 року російська приватна військова компанія «Вагнер» відійшла від лінії фронту, чеченські підрозділи знову повернулися до фронтової служби.

• Цілком ймовірно, що підрозділи чеченських спецпризначенців несуть основний тягар бойових дій на передовій, тоді як основна частина чеченських сил продовжує проводити операції із забезпечення безпеки в тилу. Окрім надання особового складу, іншим ключовим внеском Чечні у війну Росії проти України є підготовка російських кадрів. За даними чеченського керівництва, з 2022 року в російському університеті спеціального призначення в Гудермесі пройшли підготовку близько 42 000 російських військовослужбовців. Однак найімовірніше, що особовий склад проходить в університеті лише 10-денну підготовку, що ставить під сумнів ефективність навчання та самого закладу.

 

 

09:30 Станом на 07:00 у Чорному морі, як і вчора, немає російських кораблів на бойовому чергуванні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль, схоже, знову, використовуючи ядерні погрози і дипломатичні маніпуляції, активізує кампанію рефлексивного контролю, націлену на процес прийняття рішень на Заході. Рефлексивне управління є ключовим елементом російського інструментарію гібридної війни – це тактика, яка спирається на вплив на супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики й інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вчинив дії, вигідні Росії. Радянський математик Владімір Лефевр визначив рефлексивне управління як "процес передачі мотивів прийняття рішення" на супротивника за допомогою "провокацій, інтриг, маскування, створення фальшивих об'єктів і брехні будь-якого типу". Росія часто використовувала брязкання ядерною зброєю протягом свого повномасштабного вторгнення в Україну для того, щоб змусити Захід (визначений Росією як супротивник) припинити надавати військову підтримку Україні, і це брязкання стало часто використовуваною формою російського рефлексивного контролю. Міністерство оборони Росії повідомило 6 травня, що президент Путін доручив російському генеральному штабу підготуватися до проведення нестратегічних (тактичних) навчань з ядерною зброєю з метою «відпрацювання підготовки та застосування» тактичної ядерної зброї, і заявило, що в цих навчаннях будуть задіяні ракетні з'єднання Південного військового округу Росії, а також російська авіація і військово-морські сили. Міністерство оборони Росії та МЗС Росії, зокрема, заявили, що будуть проведені ядерні навчання у відповідь на "провокаційні заяви і погрози", зроблені західними офіційними особами на адресу Росії, звинувативши США в розгортанні ракет середньої й малої дальності наземного базування "в різних регіонах світу", що, на думку російського МЗС , дозволяє Росії відповісти на них тим же. МЗС Росії також заявило, що розглядатиме прибуття F-16 в Україну як провокацію, оскільки Росія вважатиме F-16 носіями ядерної зброї – шаблонна погроза, з якою російські офіційні особи виступають відтоді, як західні держави вперше взяли на себе зобов'язання надіслати F-16 в Україну влітку 2023 р. Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв звинуватив офіційних осіб США, Франції та Великої Британії в тому, що вони розглядають можливість відправки своїх військ в Україну, і заявив, що це виправдовує випробування Росією тактичної ядерної зброї. Мєдвєдєв також прямо погрожував "світовою катастрофою" в результаті втручання Заходу в Україну і попереджав про російські удари по Вашингтону, Парижу і Лондону. Російські посадовці, зокрема Мєдвєдєв, є критично важливими елементами зусиль Росії з використання ядерної риторики як форми рефлексивного контролю. Російські посадовці постійно приурочують навчання з ядерної готовності та нечіткі погрози ядерної відплати до важливих політичних рішень Заходу щодо війни в Україні, щоб змусити західних політиків стримувати себе і поміркувати над підтримкою України. Нинішнє очевидне відродження ядерної риторики, цього разу у формі запланованих тактичних навчань з використанням ядерної зброї, збігається з неминучим прибуттям західної зброї в Україну. Російські офіційні особи, ймовірно, використовують інформаційну операцію про ядерну зброю, щоб відмовити західних партнерів України від надання додаткової військової підтримки і налякати західних політиків, які приймають рішення, щоб вони не дозволили українським військам використовувати надані Заходом системи для нападу на легітимні військові об'єкти в Росії. Російські війська проводять планові ядерні навчання в рамках цієї ширшої інформаційної операції з ядерної риторики, але ISW продовжує оцінювати, що Росія навряд чи застосує тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні або деінде. МЗС Росії також викликало послів Великої Британії та Франції в Росії в рамках ширшої кампанії рефлексивного контролю, спрямованої на те, щоб відмовити західні уряди від підтримки України.

• Як повідомляється, російські еліти і кремлівські чиновники змагаються за впливові посади в російському уряді напередодні інавгурації президента Росії 7 травня, щоб завчасно забезпечити собі впливові ролі на випадок, якщо  Путін піде з влади наприкінці свого нового терміну.

• Російське інсайдерське джерело, яке зазвичай точно повідомляє про зміни в російському військовому командуванні, стверджує, що російське військове командування призначило командувачів і начальників штабів новостворених Ленінградського і Московського військових округів.

• Кремль продовжує посилювати обмеження щодо осіб, яких він називає «іноземними агентами», обмежуючи їхню можливість обіймати державні посади, що, ймовірно, є завуальованою чисткою чиновників, які недостатньо узгоджуються з Кремлем.

• Головне управління розвідки України провело успішний удар морським безпілотником по російському патрульному катеру в окупованому Криму 6 травня, і, як повідомляється, українські сили адаптують свої морські безпілотники для боротьби з російськими оборонними заходами.

• Росія може втрутитися у громадянську війну в Судані, щоб підтримати суданські збройні сили в їхньому прагненні отримати військово-морську базу в Червоному морі для Росії, що узгодило б іранську і російську політику в Судані і створило б можливості для посилення ірансько-російського співробітництва в Судані і в ширшому регіоні Червоного моря. Росія прагне отримати порт на Червоному морі з 2008 року, щоб захистити свої економічні інтереси в цьому регіоні і поліпшити свою військову міць, збільшивши свою здатність кидати виклик Заходу в ширшому регіоні, в тому числі в Середземному морі та Індійському океані. Підтримка Росією суданських збройних сил принесла б велику користь Ірану, узгодивши іранську і російську політику і стратегію в регіоні, що сприяло б досягненню власних цілей Ірану щодо забезпечення бази на Червоному морі в Судані. Крім того, Кремль переслідує вторинні цілі, в тому числі витіснення українського й американського впливу в Судані через свої зв'язки з суданськими збройними силами.

• Голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров заявив, що російська влада створила інфраструктуру, необхідну для призову українців в окупованій Запорізькій області, і планує призвати понад 150 000 українців до російської армії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби відбулося 97 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 2 ракетні та 83 авіаційні удари, здійснив 101 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Олексіївка, Мінакове, Білопілля, Ворожба Сумської області; Золочів, Петропавлівка, Борова Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Андріївка, Дружба, Прогрес, Стара Миколаївка, Калинове, Новоолександрівка, Іванівка, Новоселівка Перша, Сокіл, Вовче, Євгенівка, Новопокровське, Антонівка, Водяне, Урожайне Донецької області та Червоний Маяк і Іванівка на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 7 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва на Луганщині та Тернів і Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Новий, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку, нашими захисниками відбито 31 атаку в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Сокіл, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 15 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 6 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, ворог здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника, підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 артилерійських засобах противника, а силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

07.05.2024